Mopon talvisäilytys – Lue ohjeet, miten laitat mopon oikein talvisäilytykseen

Vinkkejä mopon talvisäilytykseen

Useimmat mopoilijat laittavat alkutalvesta mopon talvisäilytykseen, joka kestää yleensä useamman kuukauden. Ennen mopon talvisäilytystä on syytä laittaa mopo hyvään kuntoon, jolloin se on mukava ja helppo ottaa taas talven jälkeen takaisin käyttöön. Yleisimmät huoltotarpeet keväällä voitaisiinkin välttää, jos syksyllä huolehdittaisiin mopon talvisäilytyksestä ajoissa ja huolellisesti. Paras paikka mopon talvisäilytykseen on esimerkiksi autotalli tai ulkovarasto, jossa lämpötila ei pääse laskemaan pakkaselle ja mopo on suojassa säältä. Kosteus ruostuttaa mopon ja sen moottorin osia ja tämä lyhentää merkittävästi niiden käyttöikää.

Puhdista mopo huolellisesti säilytyksen ajaksi

Jotta mopo olisi hyvässä kunnossa heti keväällä, kannattaa se pestä ja puhdistaa huolellisesti ennen kausisäilytystä. Mopo kannattaa pestä sen puhdistukseen tarkoitetuilla pesuaineilla sekä puutarhaletkun avulla. Puutarhaletku on mopon pesun jälkeiseen huuhteluun riittävän tehokas ja toisin kuin painepesuri, puutarhaletkun vedenpaine ei voi aiheuttaa vahinkoa mopon moottorin näkyville osille. Korkea vedenpaine voi myös aiheuttaa veden pääsyn moottorin suojaamattomien osien sisälle. Puhdista mopo tarkoitukseen sopivan pesuaineen, pesusienen ja ämpärin avulla ja huuhtele lopuksi mopo huolellisesti juoksevan veden avulla. Näin pinttynyt lika ei pääse talven aikana jämähtämään kiinni eikä mahdollisesti loppusyksystä tielle levitetty suola pääse syövyttämään metalliosia. Varmista, että mopo kuivuu huolellisesti pesun jälkeen. Kun mopo on kuivunut, voitele sen ketjut huolellisesti ketjuöljyllä. Myös muut liikkuvat osat, kuten vaijerit, kannattaa voidella yleisvoiteluaineella ennen pidempiaikaista säilytystä.

Polttoaineen kausisäilytys

Talven ajaksi mopon polttoainesäiliöön tulee lisätä kausisäilytysainetta. Jotkin pienmoottoribensiinit sisältävät jo itsessään kausisäilytysainetta, mutta tavallinen huoltoasemalta tankattava polttoaine ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen säilytykseen. Kausisäilytysaine on helppo käyttää. Normaalisti kausisäilytysaine lisätään bensatankkiin sen täyttöaukosta ja moottorin annetaan käydä noin 10 minuuttia, jolloin säilytysaine pääsee leviämään myös polttoainejärjestelmän osiin. Kausisäilytysaine suojaa polttoainetta hapettumiselta ja se suojelee koko polttoainejärjestelmää korroosiolta. Oikean sekoitussuhteen löydät valitsemasi kausisäilöntäaineen pakkauksen käyttöohjeesta.

Akun ylläpito

Jos mopossa on akku, sen latauksen ylläpidosta täytyy pitää huolta. Tähän tarkoitukseen on saatavana ylläpitolatureita, eli ns. ”älylatureita” joihin akun voi jättää kiinni koko säilytyksen ajaksi. Ylläpitolaturi katkaisee latauksen, kun akku on latautunut täyteen, ja kun akun varaus laskee liian matalaksi, laturi lataa sen taas uudelleen täyteen. Akkua voidaan ylläpitää myös tavallisella akkulaturilla, mutta tällöin on itse huolehdittava, että akku irrotetaan latauksen jälkeen laturista ja kun sen varaus on laskenut, se ladataan taas uudelleen täyteen esimerkiksi kahden viikon välein. Ylläpitolaturi kuitenkin on pitkäaikaisessa säilytyksessä ylivoimainen valinta. Mopojen pienet akut eivät vaadi kovin tehokasta laturia, joten ylläpitolaturi ei ole kallis investointi ja samaa laturia voi hyödyntää myös muissa pienkoneissa, joissa on akku.

Jos mopoa säilytetään kylmässä, irroita akku kokonaan moposta ja säilytä sitä talven ajan huoneenlämmössä ja huolehdi sen latauksesta.

Suojaa mopo pressulla

Talvisäilytyksen ajaksi mopon päälle kannattaa laittaa suojapeite, jolloin mopon osiin ei pääse kertymään pölyä. Erityisesti mopon osien sisälle kertyvä pöly ja lika voi tukkia osia ja johtaa keväällä käynnistymisongelmiin. Mopolle tarkoiteut suojapeitteet ovat edullisia ja niitä voi käyttää myös esimerkiksi ajokaudella suojaamassa mopoa säältä, jos mopoa säilytetään ulkona. Renkaiden parhaan säilymisen kannalta on myös hyvä, jos nostat mopon esimerkiksi varikkopukin päälle talven ajaksi, niin sen renkaat eivät painu yhdeltä sivulta montaa kuukautta maata vasten.

Tarvikelista

Katso video