Mopon talvirenkaat ja niiden säännöt

Pitääkö mopossa käyttää nastarenkaita? Tätä meiltä kysytään usein, ja mikäli nastarenkailla tarkoitetaan yleisesti talvirenkaita, ja vastaus on pääsääntöisesti kyllä. Tarkemmin sanottuna talvirengassäännöt koskevat myös mopoja, siinä missä autoja ja muitakin ajoneuvoja.

Talvirenkaiden käyttöä koskeva laki muuttui kesällä 2020. Uuden lain mukaan talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana. Talvirenkaiden käytölle ei siis enää ole pakollista ajanjaksoa, jos olosuhteet eivät sitä vaadi. Toisaalta talvirenkaita saa käyttää myös muina aikoina, jos olosuhteet sitä edellyttävät. Marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos olosuhteet vaativat, on talvirengasta pakollista käyttää. Talvirenkaiden ei ole pakko olla nastarenkaita, vaikka suurin osa talvirenkaista onkin juuri nastarenkaita. Talvirenkaana voi kuitenkin käyttää myös kitkarenkaita ja mopoissa sekä moottoripyörissä myös talvirenkaaksi soveltuvaa karkeakuvioista rengasta. Renkaassa tulee aina olla vähintään 3 mm urasyvyyttä jäljellä kulutuspinnan pääurissa.

Käytännössä siis talvella saa käyttää myös kesärenkaita, mikäli sää sen sallii. Lähes poikkeuksetta tämä kuitenkin on yleensä huono idea. Aiemman lain mukaista pakollista, säästä riippumatonta talvirengaskautta ei kuitenkaan enää ole, vaan sääolosuhteet määrittelevät sen, onko talvirenkaan käyttö pakollista vai ei. Käytännössä sen, ovatko sääolosuhteet riittävän hyvät kesärenkaille määrittelee kuitenkin valvova viranomainen, ei ajoneuvon kuljettaja. Kuljettajaa voidaan siis rangaista talvirenkaiden käyttämättä jättämisestä, vaikka kuljettaja itse olisi arvioinut sään olevan riittävän hyvä kesärenkaille, jos viranomainen toteaa sään edellyttävän talvirenkaiden käyttöä.

Minkä tyyppisiä talvirenkaita on?

Renkaan kitkaominaisuudet sekä rengaskuvio vaikuttavat renkaan pitoon eniten lumisella kelilla tai lumisohjossa ajettaessa kun taas jäisellä tasaisella pinnalla, kuten jäisellä asfaltilla, nastarenkaat tarjoavat selvästi parhaan pidon. Moposportin valikoimassa olevat mopojen nastarenkaat on nastoitettu Suomessa kotimaan oloihin soveltuvilla nastoilla. Käytettäessä nastarengasta kannattaa renkaan kanssa käyttää aina sisärengasta, vaikka rengas olisikin alkuperäisesti tubeless tyyppinen.

Mopon nastarenkaat

Mopojen nastarenkaat ovat yleensä karkeakuvioisia renkaita, joissa on nastoitus lisäämään pitoa. Karkea kuviointi parantaa pitoa lumella ja nastat antavat parhaan pidon liukkaalla asfaltilla tai jäällä. Nastarenkaat ovat yleisimmin mopossa käytettävät talvirenkaat. Nastat irtoavat renkaasta vähitellen käytössä, joten nastarenkaiden kunto kannattaa tarkastaa säännöllisesti.

Mopon kitkarenkaat

Kitkarenkaat tarjoavat hyvän pidon lumessa ja sohjossa, mutta sileällä jääpinnalla ne häviävät pito-ominaisuuksissa nastarenkaille. Parhaat talvirenkaat mopoon ovat nastoitetut kitkarenkaat.

Vaikka kitkarenkaissa ei ole nastoja, ja niiden kuvio on yleensä nappularengasta sileämpi, ei kitkarenkaita kannata silti käyttää ympärivuotisesti. Kitkarenkaiden kumiseos on suunniteltu talviolosuhteisiin ja ne kuluvat nopeasti kesän lämpimillä asfalttiteillä. Kitkarenkaiden ominaisuudet on myös suunniteltu talvisiin olosuhteisiin, joten mopon käytettävyys ei ole parhaimmillaan ajettaessa kitkarenkailla liian lämpimällä ilmalla.

Talvirenkaat ovat turvallisuuskysymys

Talvirenkaiden käytölle liukkaalla on selkeä syy. Kesärenkaat eivät sovellu liukkaalla, lumisella tai sohjoisella säällä käytettäväksi ja niiden käyttö aiheuttaa vakavia vaaratilanteita sekä kuljettajalle että muille tienkäyttäjille. Kevytmoottoripyörän ja moottoripyörän talvirenkaita valittaessa on syytä kiinnittää huomiota myös nopeus- ja kantavuusluokkaan. Esimerkiksi Anlas Winter Grip ja Anlas Winter Grip Plus renkaat tarjoavat jopa saman nopeus- ja kantavuusluokituksen kuin alkuperäiset kesärenkaat.

Ajoneuvon kuljettaja on aina vastuussa siitä, että ajoneuvossa on sääolosuhteisiin soveltuvat renkaat. On myös kuljettajan vastuulla selvittää, mitkä ovat voimassa olevat lait ja asetukset rengasvaatimuksista.