Mopon talvirenkaat ja niiden säännöt

Pitääkö mopossa käyttää nastarenkaita? Tätä meiltä kysytään usein, ja mikäli nastarenkailla tarkoitetaan yleisesti talvirenkaita, ja vastaus on pääsääntöisesti kyllä. Tarkemmin sanottuna talvirengassäännöt koskevat myös mopoja, siinä missä autoja ja muitakin ajoneuvoja.

Talvirenkaiden käyttöä koskeva laki muuttui kesällä 2020. Uuden lain mukaan talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana. Talvirenkaiden käytölle ei siis enää ole pakollista ajanjaksoa, jos olosuhteet eivät sitä vaadi. Toisaalta talvirenkaita saa käyttää myös muina aikoina, jos olosuhteet sitä edellyttävät. Marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos olosuhteet vaativat, on talvirengasta pakollista käyttää. Talvirenkaiden ei ole pakko olla nastarenkaita, vaikka suurin osa talvirenkaista onkin juuri nastarenkaita. Talvirenkaana voi kuitenkin käyttää myös kitkarenkaita ja mopoissa sekä moottoripyörissä myös talvirenkaaksi soveltuvaa karkeakuvioista rengasta. Renkaassa tulee aina olla vähintään 3 mm urasyvyyttä jäljellä kulutuspinnan pääurissa.

Käytännössä siis talvella saa käyttää myös kesärenkaita, mikäli sää sen sallii. Lähes poikkeuksetta tämä kuitenkin on yleensä huono idea. Aiemman lain mukaista pakollista, säästä riippumatonta talvirengaskautta ei kuitenkaan enää ole, vaan sääolosuhteet määrittelevät sen, onko talvirenkaan käyttö pakollista vai ei. Käytännössä sen, ovatko sääolosuhteet riittävän hyvät kesärenkaille määrittelee kuitenkin valvova viranomainen, ei ajoneuvon kuljettaja. Kuljettajaa voidaan siis rangaista talvirenkaiden käyttämättä jättämisestä, vaikka kuljettaja itse olisi arvioinut sään olevan riittävän hyvä kesärenkaille, jos viranomainen toteaa sään edellyttävän talvirenkaiden käyttöä.

Minkä tyyppisiä talvirenkaita on?

Renkaan kitkaominaisuudet sekä rengaskuvio vaikuttavat renkaan pitoon eniten lumisella kelilla tai lumisohjossa ajettaessa kun taas jäisellä tasaisella pinnalla, kuten jäisellä asfaltilla, nastarenkaat tarjoavat selvästi parhaan pidon. Moposportin valikoimassa olevat mopojen nastarenkaat on nastoitettu Suomessa kotimaan oloihin soveltuvilla nastoilla. Käytettäessä nastarengasta kannattaa renkaan kanssa käyttää aina sisärengasta, vaikka rengas olisikin alkuperäisesti tubeless tyyppinen.

Mopon nastarenkaat

Mopojen nastarenkaat ovat yleensä karkeakuvioisia renkaita, joissa on nastoitus lisäämään pitoa. Karkea kuviointi parantaa pitoa lumella ja nastat antavat parhaan pidon liukkaalla asfaltilla tai jäällä. Nastarenkaat ovat yleisimmin mopossa käytettävät talvirenkaat. Nastat irtoavat renkaasta vähitellen käytössä, joten nastarenkaiden kunto kannattaa tarkastaa säännöllisesti.

Mopon kitkarenkaat

Kitkarenkaat tarjoavat hyvän pidon lumessa ja sohjossa, mutta sileällä jääpinnalla ne häviävät pito-ominaisuuksissa nastarenkaille. Parhaat talvirenkaat mopoon ovat nastoitetut kitkarenkaat.

Vaikka kitkarenkaissa ei ole nastoja, ja niiden kuvio on yleensä nappularengasta sileämpi, ei kitkarenkaita kannata silti käyttää ympärivuotisesti. Kitkarenkaiden kumiseos on suunniteltu talviolosuhteisiin ja ne kuluvat nopeasti kesän lämpimillä asfalttiteillä. Kitkarenkaiden ominaisuudet on myös suunniteltu talvisiin olosuhteisiin, joten mopon käytettävyys ei ole parhaimmillaan ajettaessa kitkarenkailla liian lämpimällä ilmalla.

Talvirenkaat ovat turvallisuuskysymys

Talvirenkaiden käytölle liukkaalla on selkeä syy. Kesärenkaat eivät sovellu liukkaalla, lumisella tai sohjoisella säällä käytettäväksi ja niiden käyttö aiheuttaa vakavia vaaratilanteita sekä kuljettajalle että muille tienkäyttäjille. Kevytmoottoripyörän ja moottoripyörän talvirenkaita valittaessa on syytä kiinnittää huomiota myös nopeus- ja kantavuusluokkaan. Esimerkiksi Anlas Winter Grip ja Anlas Winter Grip Plus renkaat tarjoavat jopa saman nopeus- ja kantavuusluokituksen kuin alkuperäiset kesärenkaat.

Ajoneuvon kuljettaja on aina vastuussa siitä, että ajoneuvossa on sääolosuhteisiin soveltuvat renkaat. On myös kuljettajan vastuulla selvittää, mitkä ovat voimassa olevat lait ja asetukset rengasvaatimuksista.

Anlas – renkaat moottoripyöriin ja mopoihin

anlas moottoripyörän renkaat

Anlas on vuonna 1974 perustettu eurooppalainen rengasvalmistaja, jonka valikoimaan kuuluvat renkaat mopoihin, skoottereihin ja moottoripyöriin. Renkaat on valmistettu erityisesti Euroopan olosuhteisiin, ja valikoimasta löytyy myös pohjoisen ankariin talviolosuhteisiin soveltuvat kitkarenkaat; Anlas Winter Grip sekä Anlas Winter Grip Plus.

Anlas renkaat valmistetaan Turkissa ja ovat erittäin korkealaatuisia sekä ominaisuuksiltaan erinomaisia. Renkaat kestävät vertailun muihin laaturenkaisiin ja Anlas tarjoaakin erinomaista laatua järkevään hintaan. Anlas mallistosta löytyvät renkaat kaiken kokoisiin kaksipyöräisiin, aina mopoista isoihin moottoripyöriin asti.

Renkaat ovat myös tunnettuja kestävyydestään ja suorituskyvystään kaikissa sääolosuhteissa. Ne ovat suunniteltu tarjoamaan maksimaalista pitoa ja turvallisuutta tiellä, olitpa sitten ajelemassa kuivilla, märillä tai vaikkapa liukkailla teillä.

Mopoihin, skoottereihin sekä kevytmoottoripyöriin tarkoitetut Tournee sekä Tournee Sport renkaat ovat edullisia ja niiden ominaisuudet on suunniteltu erityisesti painoltaan ja nopeuksiltaan kevyemmille pyörille, kun taas Viento Sport sekä Viento Turismo renkaat on suunnitletu suuriin 600-1400cc sporttimoottoripyöriin. Anlas Capra mallisto on tarkoitettu sekä matkaenduropyöriin että täysiverisiin enduropyöriin, ja Capra tuoteperheestä löydät oikean renkaan kaikille enduropyörille.

Anlas Winter Grip sekä Winter Grip Plus kitkarenkaat sopivat pohjoisen olosuhteisiin – ihan oikeasti!

Winter Grip malliston renkaat vastaavat pyöräsi kesärenkaiden nopeus- ja kantavuusluokkia ja tarjoavat erinomaisen pidon syksyn ja kevään ajoihin, olosuhteiden vaihdellessa päivän aikana aamun pakkasista iltapäivän aurinkoisiin ajokeleihin.

Winter Grip renkaat on saatavana myös nastoitettuna. Anlas Winter Grip ja Winter Grip Plus auttavat sinua ottamaan pyörän ajoon aikaisemmin keväällä sekä jatkamaan ajokautta pitkälle syksyyn, mukavasti sekä turvallisesti.

Kokeile Anlas renkaita ja lupaamme, että olet tyytyväinen valintaasi! Tutustu valmistajaan tästä.

Videot

Anlas Viento Sport
Anlas Winter Grip Plus
Anlas Capra Extreme

Anlas renkaiden käyttökohteet

Mopon talvisäilytys – Lue ohjeet, miten laitat mopon oikein talvisäilytykseen

Vinkkejä mopon talvisäilytykseen

Useimmat mopoilijat laittavat alkutalvesta mopon talvisäilytykseen, joka kestää yleensä useamman kuukauden. Ennen mopon talvisäilytystä on syytä laittaa mopo hyvään kuntoon, jolloin se on mukava ja helppo ottaa taas talven jälkeen takaisin käyttöön. Yleisimmät huoltotarpeet keväällä voitaisiinkin välttää, jos syksyllä huolehdittaisiin mopon talvisäilytyksestä ajoissa ja huolellisesti. Paras paikka mopon talvisäilytykseen on esimerkiksi autotalli tai ulkovarasto, jossa lämpötila ei pääse laskemaan pakkaselle ja mopo on suojassa säältä. Kosteus ruostuttaa mopon ja sen moottorin osia ja tämä lyhentää merkittävästi niiden käyttöikää.

Puhdista mopo huolellisesti säilytyksen ajaksi

Jotta mopo olisi hyvässä kunnossa heti keväällä, kannattaa se pestä ja puhdistaa huolellisesti ennen kausisäilytystä. Mopo kannattaa pestä sen puhdistukseen tarkoitetuilla pesuaineilla sekä puutarhaletkun avulla. Puutarhaletku on mopon pesun jälkeiseen huuhteluun riittävän tehokas ja toisin kuin painepesuri, puutarhaletkun vedenpaine ei voi aiheuttaa vahinkoa mopon moottorin näkyville osille. Korkea vedenpaine voi myös aiheuttaa veden pääsyn moottorin suojaamattomien osien sisälle. Puhdista mopo tarkoitukseen sopivan pesuaineen, pesusienen ja ämpärin avulla ja huuhtele lopuksi mopo huolellisesti juoksevan veden avulla. Näin pinttynyt lika ei pääse talven aikana jämähtämään kiinni eikä mahdollisesti loppusyksystä tielle levitetty suola pääse syövyttämään metalliosia. Varmista, että mopo kuivuu huolellisesti pesun jälkeen. Kun mopo on kuivunut, voitele sen ketjut huolellisesti ketjuöljyllä. Myös muut liikkuvat osat, kuten vaijerit, kannattaa voidella yleisvoiteluaineella ennen pidempiaikaista säilytystä.

Polttoaineen kausisäilytys

Talven ajaksi mopon polttoainesäiliöön tulee lisätä kausisäilytysainetta. Jotkin pienmoottoribensiinit sisältävät jo itsessään kausisäilytysainetta, mutta tavallinen huoltoasemalta tankattava polttoaine ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen säilytykseen. Kausisäilytysaine on helppo käyttää. Normaalisti kausisäilytysaine lisätään bensatankkiin sen täyttöaukosta ja moottorin annetaan käydä noin 10 minuuttia, jolloin säilytysaine pääsee leviämään myös polttoainejärjestelmän osiin. Kausisäilytysaine suojaa polttoainetta hapettumiselta ja se suojelee koko polttoainejärjestelmää korroosiolta. Oikean sekoitussuhteen löydät valitsemasi kausisäilöntäaineen pakkauksen käyttöohjeesta.

Akun ylläpito

Jos mopossa on akku, sen latauksen ylläpidosta täytyy pitää huolta. Tähän tarkoitukseen on saatavana ylläpitolatureita, eli ns. ”älylatureita” joihin akun voi jättää kiinni koko säilytyksen ajaksi. Ylläpitolaturi katkaisee latauksen, kun akku on latautunut täyteen, ja kun akun varaus laskee liian matalaksi, laturi lataa sen taas uudelleen täyteen. Akkua voidaan ylläpitää myös tavallisella akkulaturilla, mutta tällöin on itse huolehdittava, että akku irrotetaan latauksen jälkeen laturista ja kun sen varaus on laskenut, se ladataan taas uudelleen täyteen esimerkiksi kahden viikon välein. Ylläpitolaturi kuitenkin on pitkäaikaisessa säilytyksessä ylivoimainen valinta. Mopojen pienet akut eivät vaadi kovin tehokasta laturia, joten ylläpitolaturi ei ole kallis investointi ja samaa laturia voi hyödyntää myös muissa pienkoneissa, joissa on akku.

Jos mopoa säilytetään kylmässä, irroita akku kokonaan moposta ja säilytä sitä talven ajan huoneenlämmössä ja huolehdi sen latauksesta.

Suojaa mopo pressulla

Talvisäilytyksen ajaksi mopon päälle kannattaa laittaa suojapeite, jolloin mopon osiin ei pääse kertymään pölyä. Erityisesti mopon osien sisälle kertyvä pöly ja lika voi tukkia osia ja johtaa keväällä käynnistymisongelmiin. Mopolle tarkoiteut suojapeitteet ovat edullisia ja niitä voi käyttää myös esimerkiksi ajokaudella suojaamassa mopoa säältä, jos mopoa säilytetään ulkona. Renkaiden parhaan säilymisen kannalta on myös hyvä, jos nostat mopon esimerkiksi varikkopukin päälle talven ajaksi, niin sen renkaat eivät painu yhdeltä sivulta montaa kuukautta maata vasten.

Tarvikelista

Katso video